2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Ma van az egyik leggyönyörűbb nevű ünnep: gyümölcsoltó boldogasszony

frisshirek.hu, 2023. március 25. - 18:00
Ma van az egyik leggyönyörűbb nevű ünnep: gyümölcsoltó boldogasszony

Egy ősi ünnep, ami majdnem egyidős a kereszténységgel. A különlegességét nekünk magyarok számára adja a különleges elnevezés is, amely egyedülállóan csak magyarul hangzik ilyen gyönyörűen. A többi nemzetek a bibliai történet tartalmáról nevezték azt el angyali üdvözletnek.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Gyümölcsoltó boldogasszony egyetemes egyházi ünnep, de a neve egyedien magyar.

A természet esik egybe a mély biblikus igazsággal ebben az elnevezésben, amely - mivel máriás ünnep - a boldogasszony utónevet is megkapta a magyar katolikusok körében.

Ebben az időszakban kell valóban elvégezni a gyümölcsoltást, mielőtt még teljesen rügybe borulnának fák, és kizöldülnének a lombkoronák. Ez a kertészkedő aranyszabály azonban egybeesik a vallásos tartalommal is, hogy

Jézus, az isteni személy beleoltatott az emberiség történelmébe és megtestesült.

Március 25-e van, ha rápillantunk a naptára, és számolunk egy kicsit, akkor hamar rácsodálkozhatunk, hogy éppen kilenc hónap múlva lesz karácsony, azaz a keresztény világ éppen kilenc hónap múlva üli majd meg a Názáreti Jézus születését.

Ma tehát Jézus fogantatásának eseményét ünnepli a világegyház, amelyet a kereszténység szűzi eredetűnek hisz a szentírási szakaszokra támaszkodva. A világ legtöbb nyelvében ez az ünnep a latin annuntiato kifejezésből nyerte elnevezését, és angyali üdvözletnek hívják.

A szentírási hagyomány szerint ekkor látogatta meg Máriát Gábriel arkangyal,

akinek pedig tegnap ünnepelték a napját éppen ebből az okból. Ekkor fogadta engedelmesen Mária a méhéba Jézust, engedve az Úr akaratának, és mondta a katolikus szenthagyomány számára fontos vállalását:

legyen nekem a te Igéd szerint.

A talán katolikus világon kívül is ismert Üdvözlégy Mária imádságának az első sorai ebből a találkozóból származnak, ahogy Gábriel megszólította Máriát:

üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes, az Úr van te veled, áldott vagy te az asszonyok között.

A magasztos köszöntés és a furcsa idegen láttán, a történet szerint Mária igazán zavarba jött, de kis vívódás és szabódás után nem ellenkezett, hanem igen-t mondott a kérésnek. Bár a Szentírásban nem emelik ki ennek a történetnek a roppant súlyát, de a kései utókor már egyre inkább kiemeli - különösen Soren Kierkegaard, 19. századi dán filozófus -, hogy Mária milyen komoly kockázatot vállalt ezzel. Akkoriban ugyanis megkövezés járt vagy "csak" egész életre szóló megbélyegezettség, ha valaki házasságon kívül esett teherbe. Mária mégis komolyabb lelkitusa nélkül vállalja ezt a nehézséget az idegen szavai hallatára.

Fotó: Lukácsi Katalin

Az Iszlámban is jelenlévő angyali üdvözlet történetét Lukács evangéliumában találjuk meg, mert ő szentelt írásában a legtöbb figyelmet Mária alakjának, amellyel megalapozta a keresztény (később csak katolikus) Mária-tiszteletet. Bár a legkésőbbi evangélumban,

a János apostolhoz kötött írásban is komoly szerep jut a szent asszonynak, azonban ott már sokkal nyilvánvalóbb annak szimbolikus volta, hogy a történeti valóság helyett Mária alakjába egy mélyebb teológiai üzenetet rajzoltak bele a szent szerzők.

Gyümölcsoltó boldogasszony eseménye közkedvelt témájává vált a művészeknek. Szinte nincs olyan nagy formátumú festőnk, aki meg ne festette volna ezt a történetet, Botticellitől, da Vincin keresztül El Grecon át, Caravaggio-ig, vagy a modern Salvador Dali-ig.

Ahol a hagyomány szerint ez az esemény megtörtént, Názáretben, hatalmas modern bazilika áll, amelynek falain és kertjében számtalan nemzet angyali üdvözlet ábrázolása látható a különleges távol-keletiektől az egzotikus afrikaiakon át a modern amerikaig. A magyar angyali üdvözlet kegykép kiemelt helyen található a bazilikában, közel a főoltárhoz. Moldován István alkotásán a szent korona is megjelenik.

A képeket a szerző a názáreti Angyali Üdvözlet Bazilikában készítette.