2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Beperelték a munkácsi városi tanácsot a Turul-szobor ledöntése miatt

Sztipán Orsolya, 2023. március 25. - 09:00
Beperelték a munkácsi városi tanácsot a Turul-szobor ledöntése miatt

Nem hagyja szó és per nélkül Pákh Imre, hogy az általa felállíttatott, és az összmagyarságot szimbolizáló Turul-szobor jogtalan ledöntése következméynek nélkül maradjon Munkácson. Perre vitte az ügyet, és ráadásul egy ukrán ügyvédet bízott meg a képviselettel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Munkács város tanácsát perelte be a Turul-szobor jogtalan ledöntése miatt Pákh Imre- tudta meg a blikk.hu.

Tavaly októberben történt az eset, amikor a Munkácsi Történelmi Múzeumot arra akarta kötelezni a tanács, hogy a Turul-szobor helyére az ukrán címert helyezze ki. Az Andrij Baloga polgármester és a helyi oligarchia vezetője, Viktor Baloga rokoni hálóját Baloga-klánként elnevezett csapat egy váratlan helyzetet teremtve, és barbár eszközöket felhasználva ledöntötte a „madarat”, amellyel hatalmas felháborodást keltettek Magyarországon. A kormány részéről is elítélendő cselekedet felháborította a magyar közvéleményt is.

A Turul-madár, mint az összmagyarság szimbóluma egyik pillanatról a másikra romba dőlt, és helyére az ukrán címer (trézub) került Munkács várára.

Ennek módja sem volt mindennapi: ugyanis nem a város képviselőtestülete hozta meg a döntést, hanem a végrehajtó bizottság titkos akciója volt. Jogtalan módon utólag szerezték be az aláírásokat. Egy ál-légiriadót fújva, és annak riadalmát, hatását kijátszva ledöntötték a szobrot úgy, hogy azt senki nem látta.

Nem hagyja annyiban a Turul-szobor felállításának szellemi atyja

A Munkácson felállított szobor Pákh Imre ötlete és támogatása alatt valósult meg. Az Amerikában élő üzletember a felháborodáson túl jogi lépéseket is tett: feljelentette a munkácsi városi tanácsot. Olyan ügyvéddel dolgozik együtt, aki az ukrán ügyvédi kamara tagja. Ezt a döntését a jelenlegi ukrán és nemzetközi jogot figyelembe véve hozta meg, ezek figyelembevételével nem választott magyar vagy amerikai jogászt az ügy képviseletére. Kárpátalján a mostani idők nem teszik lehetővé, hogy a helyi ügyvédek közül bármelyik is képviselhesse az ügyet.

Sikerült azonban találnia egy olyan ukrán ügyvédet, aki a várostól több száz kilométerre él és dolgozik. Ő fogja képviselni az „intellektuális alapon, Pákh Imre szerzői jogainak megsértése” tárgyú pert, amelyet Munkácsi Városi Bíróság folytat le, de egyelőre nincs információ kitűzött időpontról.

Az üzletember tervei szerint Amerikában is elindít egy pert a szobor ledöntése végett. Azt mondta:

Azért a tengerentúlon is, mert amerikai állampolgárként a saját tulajdonomat akarom megvédeni. Maga a Turul-szobor ajándék a városnak, de a jog szerint az ajándék visszaperelhető, ha méltatlanul bánnak vele. Az obeliszk pedig, amelyre a Turul-szobor helyett most az ukrán kis nemzeti címert állították, a családom tulajdona, többszörösen is, az édesapám vásárolta össze nagy titokban, még a szovjet időkben, a régi szobor megmaradt részeit, és beépítettük azokat az obeliszkbe.

Fotó: Facebook/Sima István