2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Százezrek élnek vezetékes víz nélkül ma Magyarországon

frisshirek.hu, 2023. március 25. - 13:00
Százezrek élnek vezetékes víz nélkül ma Magyarországon

Több százezer ember él jelenleg vezetékes víz nélkül hazánkban. A roma szegregátumokban a legrosszabb a helyzet, az itt élők ugyanis szinte kivétel nélkül a közkutakra járnak vízért. A SZOCSOMA alapítvány mindent megtesz a nehéz helyzetben lévők támogatásáért.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Tornanádaskán megközelítőleg nyolcszázan élnek, szinte kivétel nélkül romák. A település nincs teljesen elzárva a külvilágtól, ám mintha egy világ választaná el hatvan kilométerre fekvő megyeszékhelytől. A helyieknek nincs sok lehetősége arra, hogy kitörjenek a szegénységből, hiszen a településen közmunkán kívül nem igazán van munkalehetőség – számolt be róla az euronews.com

Mint írták, Johannék például tizenketten élnek az ingatlanukban és hozzávetőleg 150 ezer forintból gazdálkodnak, ami szinte az ennivelóra sem elég. Ők még viszonylag jó helyzetben vannak, ugyanis a családjukban van, aki tud dolgozni.

A házuktól a legközelebbi közkút nagyjából 300 méterre található a szomszéd utcában, így oda kell elsétálniuk minden alkalommal, ha vízhez szeretnének jutni.

Kiss Anikó, a SZOCSOMA alapítvány vezetője szerint ennek az állapotnak számos negatív következménye van. 

Az itteni emberek jóval kevesebbet isznak, mint az átlag, és sokszor nem is tiszta vizet, mert egy vödörbe akár több tucatnyian is benyúlnak a poharaikkal

– mondta Kiss Anikó.

A lap beszámolójából kiderült az is, hogy családtagonként egy vödörnyi vizet használnak el naponta, ami nem sok mindenre elég. A mosás például nagyon nehézkes, télen, a hideg házakban pedig a teregetés is nehezen megoldható, a ruhák sokszor 5 napig száradnak.

A SZOCSOMA úgy véli, hogy havonta egy köbméter víz alanyi jogon járna mindenkinek, és azzal a legtöbb problémát meg lehetne oldani.

Tornanádaskán viszont a helyzet inkább romlik, mint javul. A faluban nemrég még tizenöt közkút üzemelt, mára viszont már csak öt.

Illusztrációs fotó: Facebook/SZOCSOMA