2023.06.04., vasárnap - Bulcsú
Székesfehérvár: 19o - 20o
Az ország 19 megyéjében
Tegyünk közösen azért, hogy ország-világ megismerhesse Tolna vármegye erdeit!

Az Annafürdő Erdei Iskola és Vendégház, mely a XIX. század közepén gróf Apponyi Rudolfné Benckendorf Annáról kapta a nevét. Az Annafürdő Parkerdő, mely a Tolnai-hegyhát és a Völgység találkozásánál, Lengyel település szélén, a Kőris-völgyben húzodik meg. A Miklósvári Parkerdő és Vadaspark, mely annak idején herceg Eszterházi Miklós uradalmának központja volt Tamásiban. A Németkéri homokpuszták, mely területének nagy részét a Dél-Mezőföld homokvidékén elterülő 4000 hektárnyi erdő alkotja. A Rétisasfészek-kilátó, mely az Annafürdő Parkerdő ékessége. A Szent Hubertusz Erdei Fakápolna, melyet az erdészet dolgozói készítettek a saját kezelésükben lévő faanyagok felhasználásával. A Felsőtengelici Benyovszky Tanösvény és Kápolna, mely 2,4 kilométer hosszú és a Tengelici parkerdő részét képezi, nem utolsó sorban pedig a Tolnai Zöldút.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt, az Agrárminisztárium keresi Magyarország legszebb erdejét és a Tolna vármegyei Gyulaj Erdészeti és és Vadászati Zrt.-hez tartozó erdők is versenybe szállnak.

Eme varázslatos helyek szélesebb körben való megismeréséhez most olvasóink is hozzájárulhatnak. A szavazás elindult, az Ön kezében is van a döntés, hogy ország-világ megismerhesse a Tolna vármegyéhez tartozó erdőket és rangos elismerésben részesülhessünk egy kicsit mi is. A link, melyre kattintva leadhatja voksát: 

Bemutatjuk a versenyben lévő csodálatos helyeket részletesen:

Annafürdő Erdei Iskola és Vendégház

Annafürdő története a diplomáciában jártas gróf Apponyiak nevéhez fűződik. A XIX. század közepén gróf Apponyi Rudolfné Benckendorf Anna volt az első, aki megengedte, hogy a kedvelt üdülőhelyükön az erdei forrás vízét a lakosság is használhassa, dézsákban fürdőzhessenek évente egy-két alkalommal, emiatt a falusiak hálából nevezték el Annafürdőnek a Lengyel település szélén lévő forrás környékét. A ma is látható kiszolgáló épület erdei iskola-kulcsosháznak ad otthont, a mellette lévő vendégház pedig az Év Turistaháza díjat nyerte el 2020-ban. A környezeti neveléséről és ökoturisztikai programjairól is híres intézmény az Annafürdő Parkerdővel egészül ki.

Annafürdő Parkerdő

A Tolnai-hegyhát és a Völgység találkozásánál, Lengyel település szélén, a Kőris-völgyben húzódik meg az Annafürdő Parkerdő. Az örökerdő üzemmóddal kezelt közel 100 hektáros parkerdőben erdei pihenőtó, vadaspark, tanösvények, kilátó, lombkoronaösvény, erdei kisvendéglő, játszótér és turistaszállások várják a kirándulókat. Tavasszal az élénk zöld bükkös erdő, ősszel pedig a tűzpiros vörös tölgyesek nyújtanak színpompát a völgyben. Az Annafürdő pihenőtó a környék kedvelt, romantikus esküvői helyszíne is egyben.

Miklósvári Parkerdő és Vadaspark

Herceg Esterházy Miklós uradalmának központja volt Tamásiban a ma már Gyulaji vadrezervátumként működő terület, mely méltán a világ egyik leghíresebb dámvad élőhelye. A XIX. században Európa számos helyéről érkeztek vendégek az Ozorai vadászatok néven ismert főúri vadászatokra, mely a korszak legimpozánsabb és legnagyobb terítékű vadászata volt. A rezervátum bejáratánál gyönyörű parkerdő, pihenőtó és egy vadaspark is helyett kapott, mely a környékbeli lakosság és iskolák kedvelt kirándulóhelye, számos környezeti nevelési programmal. A pihenőtó partján áll a Szent Hubertus Erdei Fakápolna.

Németkéri homokpuszták

Területének nagy részét a Dél-Mezőföld homokvidékén elterülő 4000 hektárnyi erdő alkotja, melyből több mint a fele természetvédelmi oltalom alatt áll. Felszínét vastag folyami üledék alkotja. Ez főként az Ős-Sárvíz homokból álló hordalékkúpokat jelenti. A gyenge legelők, lápok és rekettyések között fellelhető tanyavilág, az 50–es években induló nagyarányú erőtelepítések hatására tűnt el és alakult ki a terület, ma fellelhető formája. Az idegenhonos fenyő és akác erdők között mai napig megtaláljuk a homoki tölgyeseket, égeres láperdőket, hazai nyaras ligeterdőket és árvalányhajas gyepeket.

Rétisasfészek-kilátó

Az Annafürdő Parkerdő ékessége a 2015-ben emelt Rétisasfészek-kilátó, mely egy lombkorona ösvénnyel is kiegészül, ahova kerekesszékkel is fel lehet jutni a harmadik szintre. Az erdős dombvidék nem alkalmas a teljes körpanorámás kilátásra, ezért a lombkorona ösvényen interaktív játékok egészítik ki a kilátót, melyről észak felé a Kőris-völgyre nyílik gyönyörű kilátás. A kilátó körül erdei madarak makettjeit, élőhelyeit, odútípusokat lehet megfigyelni és több játék segít a kikapcsolódásban. A szerkezete tisztán a legtartósabb helyi akác anyagból készült, rusztikus módon, így a kevesebb faanyagvédő szerek miatt válik gazdaságossá a fenntartása.

Szent Hubertus Erdei Fakápolna

A 2012-ben emelt Szent Hubertus Erdei Fakápolnát a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. dolgozói készítették a társaság vagyonkezelésében lévő faanyagok felhasználásával. A kápolna Tamási város és környékének kedvelt kirándulóhelye, esküvők, keresztelők, trófeaszemlék, erdei iskolás foglalkozások, kerékpár- és futóversenyek helyszíne. Egyben ad lehetőséget aktív felüdülésre és meditálásra, elmélyülésre is. A kápolna mellett 2021-ben a Társaság tölgyfa keresztet emelt az Eucharisztikus Kongresszus emlékére.

Felsőtengelici Benyovszky Tanösvény és Kápolna

Felsőtengelici Benyovszky tanösvény 2,4 km hosszú és a Tengelici Parkerdő részét képezi. Kapcsolódik a „Borok, Vizek, Kúriák – Zöldút” elnevezésű tolna megyei turistaúthoz is! A tanösvényt bejárva megismerkedhetünk a Gindly-Benyovszky kastély egykori parkjával, találkozhatunk a főúri családok emlékével, hiszen az épületek és a hozzá tartozó kertek egy virágzó uradalom részei voltak az elmúlt évszázadokban. A sírkápolnát a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére építtette 1913-14-ben gróf Benyovszky Rezső, ahová csak fia Emánuel (1900–1913) és ő maga temetkezhetett. A kápolnát a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt újította fel építésének 100. évfordulóján.

Tolnai Zöldút

A Tolnai-Hegyhát álomba vezet és erdőbe küld, ha pedig hozzávesszük a Völgység csodás tájait is, akkor biztosan visszavágyik, aki egyszer idelátogat. Pont emiatt Tolnai Erdőkért Alapítvány egy nagyobb léptékű túraútvonal kialakítását tűzte ki célul, ami felöleli a környékbeli értékeket, a természeti és kultúrtörténeti emlékeket egyaránt.

Kiemelt fotó: Agrárminisztérium Facebook oldala/Miklósvári Parkerdő és Vadaspark