2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Székesfehérvár: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Szijjártó: Magyarország békepártisága nem azt jelenti, hogy Oroszország megtarthatja a megszállt területeket

frisshirek.hu | 2023. március 26. - 08:20
Szijjártó: Magyarország békepártisága nem azt jelenti, hogy Oroszország megtarthatja a megszállt területeket

Magyarország békepártisága nem azt jelenti, hogy Oroszország megtarthatja a megszállt ukrán területeket – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai AP hírügynökségnek adott interjúban. Magyarországot demokratikus és kulturális kérdésekben folyamatosan nyugat-kritika éri, így a magyar kormány nem szívesen nyújt támogatást, különösen a NATO Oroszország elleni felépítésében – emelte ki az interjú legfontosabb megállapítását a hírügynökség.

„A háború leállítása, és az, hogy leülünk az asztalhoz, nem jelenti azt, hogy elfogadjuk a status quót. Amikor a háború véget ér, és megkezdődnek a béketárgyalások, nem szükséges, hogy a határok ott legyenek, ahol a frontvonalak húzódnak. Ezt a saját történelmünkből is tudjuk. Hiszem, hogy a tűzszünetnek most kell eljönnie”

– mondta Szijjártó.

A külügyminiszter a svéd és finn NATO-csatlakozás ratifikációjával kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt hónapokban „komoly aggodalmak merültek fel” Finnországgal és Svédországgal kapcsolatban,

„főleg a két ország politikai elitjének Magyarországgal szembeni nagyon tiszteletlen viselkedése miatt”.

Véleménye szerint a képviselőknek „elegük van abból, hogy ezek az országok kritizálják a magyar belügyeket”. Hozzátette: hétfőn a finnek csatlakozását valószínűleg megszavazzák, de a svédekre konkrét dátumot sem mondott, csak annyit, hogy ezt még megjósolni is nehéz, szemlézte az interjút a telex.hu.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala