2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Székesfehérvár: 4o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Mi lesz a Sörház térrel?

NKSZ | 2023. április 25. - 18:03
Mi lesz a Sörház térrel?

Több mint 600 javaslat és ötlet érkezett a Sörház tér jövőjével kapcsolatban, a közös gondolkodásra pedig Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere buzdította a fehérváriakat. Videós beszámolójában elmondta mi mindenben gondolkodtak a településen élők, és megköszönte azt az aktivitást, amit bejegyzése kiváltott, ugyanis azt közel ötvenezren látták. Kiderült, hogyjJátszóházat, parkot, önkormányzati bérlakást, élményfürdőt vagy parkolót látnának szívesen a fehérváriak a Sörház téren.

Mintegy ötvenezren látták és több, mint hatszáz javaslat érkezett arra a posztra, amiben Székesfehérvár polgármestere a Facebookon közös gondolkodásra hívta a településen élőket. A feladat az volt, hogy ötleteljenek arról, hogyan hasznosítsák, mi legyen a Sörház térrel?

Cser-Palkovics András a helyiek aktivitására örömmel reagált, mert szerinte ez

visszaigazolja, hogy miért is fontos az önkormányzatiság, és miért a legfontosabb pillére, hogy önök részt vegyenek benne. Ez a mi közös otthonunk, közösen üzemeltetjük, de közösen fejlesztjük is.

Most öt konkrét javaslatra reagált videóüzenetében a polgármester.

1., Játszóház

Arra, hogy a Sörház térből legyen játszóház javasolták a legtöbben, szám szerint kétszázan. Voltak, akik kifejezetten gyerekeknek, voltak, akik a tinédzser korosztálynak javasolták egy ilyen fejlesztés megvalósítását. Cser-Palkovics nem is értette, hogy a piaci szereplők miért nem ragadtak meg még egy ilyen lehetőséget, hiszen láthatólag társadalmi igény mindenképpen mutatkozik erre. Viszont elmondta, hogy egy játszóház létrehozása és üzemeltetése nem igazán önkormányzati feladat,

de érzékelve ezt a társadalmi igényt mindenképpen kell vele foglalkoznunk.

2., Park

A zöldfelület arány növelését javasolták, akár a Sörház tér ingatlanának felhasználása mellett is. A polgármester szerint ezzel szinte mindenki egyetért. Szerinte is nagyon fontos, hogy folyamatosan tudják növelni a zöld területek arányát, fák ültetésével, erdők telepítésével, parkok létrehozásával a városon belül is. Ahogy mondta ezek jó célpontjai a kirándulásnak, egy jó sétának, egyúttal pedig a klímahelyzet tekintetében is - akár a tavalyi nyárra is gondolhatunk -, nagyon komoly szerep van a város életében.

Megígérte, hogy meg fogják vizsgálni ezen a területen is, de figyelembe kell venni, hogy milyen költségei vannak annak, ha egy ipari felhasználású területből részben vagy egészben zöld területet alakítsanak ki. A Sörház téren pedig

raktárak voltak, különböző tárolók, és nehézgépjárműveknek, több mint 60 kukásautónak adott ez parkolási helyet.

3., Önkormányzati bérlakás

A polgármester szerint ez az ötlet nagyon jó reflektál arra a valós problémára, hogy bár nagy számban épülnek lakások a városban, azoknak nagyon magas a négyzetméter ára, ezért sokan kiszorulnak ebből a lehetőségből. Nekik jelenthetne megoldást a bérlakás építése. Egyébként közel ezer bérlakása van az önkormányzatnak, amelyeknek kihasználtsága nagyon magas, ez is mutatja, hogy van erre társadalmi igény. Ez nem csak Fehérvárra igaz, hanem szerinte valamennyi nagyvárosra, és fontos lenne, hogy legyen erre állami program. A város elkészített ehhez egy koncepciót, és bízik benne, hogy

az állammal az egyeztetések sikerre fognak vezetni.

4., Élményfürdő, illetve az uszoda bővítése

Ezt az ötletet is sokan támogatták. Nem lepte meg Cser-Palkovics Andrást, hiszen régóta téma ez már a városban. Azt tudni kell, hogy egy uszoda létrehozása, akár üzemeltetése, pláne egy élményfürdőé, az nagyon drága dolog.

Ma a legdrágább létesítményünk működtetés szempontjából az uszoda, amelyik megérett egy nagyon nagy fejlesztésre, részben felújításra, részben amennyire lehet, ott azon a területen egy kicsit bővítésre is. Ezen dolgozunk. Az előtervek elkészültek

- mondta a polgármester, majd hozzátette, már csak arra várnak, hogy mivel egy kormányzati döntés nyomán kevesebbe kerül a közvilágításhoz kapcsolódó áram díja, ezért az ott felszabadult forrásból körülbelül 100 millió forintot az uszoda felújításának kiviteli terveire fognak fordítani.

5., Parkoló

Cser-Palkovics András szerint egy nagy gyűjtőparkoló vagy parkolóház kialakítását, építését javasolták még nagyon sokan. Nyilván a terület használhatósága szempontjából ez egy teljesen logikusan fölmerülő fejlesztési irány. Sőt, úgy látja, hogy rövid távon ez az, amire az ingatlant addig is lehet használni, amíg nem döntik el, hogy mi lesz a hosszú távú, vagy végleges megoldása ennek a területnek.

Fotó: Cser-Palkovics András Fb oldala