2024.04.16., kedd - Csongor
Székesfehérvár: 5o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Varga Juditot ismét faggathatják Brüsszelben - Zöld utat kaptak Brüsszeltől Orbánék, jöhet a reform

frisshirek.hu | 2023. április 27. - 18:00
Varga Juditot ismét faggathatják Brüsszelben - Zöld utat kaptak Brüsszeltől Orbánék, jöhet a reform

Újabb meghallgatást tervez a magyar jogállamiság helyzetéről és az úgynevezett hetes cikkelyes eljárásról az Európai Unió Tanácsának soros svéd elnöksége május végén – értesült a Népszava uniós forrásoktól. Ezt az előterjesztést a tagállami kormányoknak még hivatalosan jóvá kell hagyniuk, de a lap információi szerint támogatni fogják a javaslatot. A jogérvényesülésért felelős biztos szerdai tájékoztatása alapján a kormány kezdeményezte az Európai Bizottsággal egyeztetett igazságügyi csomag benyújtását az Országgyűlésnek - írta Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

A hetes cikkelyes eljárás még 2018. szeptemberében kezdődött, miután az Európai Parlament (EP) elfogadta a magyarországi jogsértéseket részletesen felsoroló Sargentini-jelentést. A következő lépés konkrét ajánlások megfogalmazása lenne az Orbán-kormány számára, amit a napokban a soros elnökségnek címzett levélben sürgettek az EP illetékes képviselői, írja a lap uniós forrásokra hivatkozva.

Jessika Roswall, Svédország Európa-ügyi minisztere idén év elején már közölte brüsszeli újságírókkal, hogy kormánya kulcsfontosságúnak tartja a jogállam és a demokratikus értékek tiszteletben tartását az Európai Unióban. Ezért a hetes cikkelyes eljárást mindaddig életben kívánja tartani, amíg Magyarországon (és Lengyelországban) az EU normáinak rendszerszintű megsértése zajlik. 

Megvan a brüsszeli zöld lámpa!

Varga Judit közölte: a legnagyobb hazai és nemzetközi ellenszélben is sikerült a kormánynak teljesítenie azt, amit vállalt.
    

"Továbbra is azért dolgozunk, hogy a magyar emberek mielőbb megkapják a nekik járó forrásokat"

- fogalmazott a tárcavezető.

Fotó: Varga Judit Facebook-oldala