2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Székesfehérvár: 4o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Mámoros állapotban pusztulnak el a drogfüggő hattyúk a Komárom melletti mákföldeken

Fodor Orsolya | 2023. május 24. - 17:45
Mámoros állapotban pusztulnak el a drogfüggő hattyúk a Komárom melletti mákföldeken

Tömegesen hullanak el a bütykös hattyúk a Komárom melletti Izsa település mákföldjein. Több száz példányból álló kolónia telepedett meg a területen, és elkezdtek rájárni a mákra, mostanra pedig ópiumfüggővé váltak. A mák viszont tönkreteszi a hattyúk emésztőrendszerét, ezért lassú pusztulás vár rájuk, amit észre sem vesznek bedrogozott állapotban.

Napunk.sk beszámolója szerint egy hattyúkolónia „szállt meg” egy mákföldet a komáromi járásbeli Izsa és Pat között, ahol az esőzések és a feltörő talajvíz miatt kialakult egy átmeneti tó.

Mint kiderült, a mákföld gazdájának már több ezer eurós kárt okoztak, mert a termés 10 százalékát elpusztították. Mégsem tesz senki semmit, mivel a madarak befogása és áthelyezése túl költséges lenne, és nem is lenne hova vinni őket. A hattyúkat pedig gyakorlatilag lehetetlen elriasztani a mák közeléből.

A napokban is 150 madarat számoltak össze a mákföldön, amelyek nem tudnak lejönni a mákról, annak ellenére sem, hogy az fokozatosan megöli őket.

A lap arról írt, hogy a bizarr jelenségnek a hátterében a klímaváltozás áll. Az utóbbi években egyre több bütykös hattyú és más vízimadár telel át a Kárpát-medencében az enyhe téli időjárás miatt. A szárnyasok a hidegebb időszakban jobb híján a szántóföldeken keresnek táplálékot.

A hattyúk a mák hajtásait korábban nem legelték le, ám most, hogy ez is az étlapjukra került, függővé váltak a mérgező növénytől, és az lassan megöli őket. Több tucat tollas pusztult már bele a rossz táplálékválasztásba, és hozzávetőleg 150 jószág mérgezi magát jelenleg is a mákültetvényen.

A hattyúk ellen azért is nehéz védekezni, mert ezek az állatok hamar hozzászoknak az emberek közelségéhez és a gépjárművek zajához, így nem ijednek meg egy könnyen annyira, hogy továbbálljanak az élelemben gazdag területről. A gazdák emellett azért is tehetetlenek, mert valamennyi hattyúfaj védett Szlovákiában és Magyarországon is. Nemcsak a szárnyasok vadászata tilos, hanem a zavarásuk is. 

A probléma megszüntetésére egyelőre sem drasztikus, sem békés megoldást nem találtak a szakemberek, mert ezidáig ilyesmi még nem fordult elő – írta meg a deltakn.sk, hozzátéve: „A hattyúk afféle hippi kolóniaként élnek az elvarázsolt világukban, amíg meg nem halnak, vagy amíg marad mákgumó az izsai és pati földeken.”

Illusztrációs fotó: Pixabay