2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Székesfehérvár: 4o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Pénteken láthatjuk az első élő közvetítést a Marsról

frisshirek.hu | 2023. június 02. - 10:44
Pénteken láthatjuk az első élő közvetítést a Marsról

Az Európai Űrügynökség (ESA) június 2-án, pénteken egyórás élő streammel készül megünnepelni a Mars Express küldetés kezdetének 20. évfordulóját. A Mars körüli pályán keringő szonda képének kapcsolása lesz a történelem során az első alkalom, hogy a nagyközönség élőben láthatja a vörös bolygót - írta meg az eseményt cikkében a Qubit.

Magyar idő szerint este 18 órától követhetjük nyomon a YouTube-on a Mars Express űrszonda fedélzeti kamerájának közvetítését.

Az ismeretterjesztő portál felhívta a figyelmet arra, hogy csúszás és szakadozás valószínű a közvetítésben ilyen távolságból, az ESA várakozása szerint körül-belül 50 másodpercenként frissül majd a kép.

Ez egy régi kamera, amit eredetileg műszaki célokra terveztek, közel 3 millió kilométerre a Földtől. Ilyesmit még sosem próbáltak ki korábban, és őszintén szólva nem vagyunk 100 százalékig biztosak abban, hogy működni fog

- nyilatkozta az ESA-nak James Godfrey, az ügynökség darmstadti küldetésirányító központjának űreszköz-üzemeltetési vezetője. A szakember elmondta azt is, hogy optimistának tekintenek az élőzésre, és ha működni fog, mindenképpen izgalmas lesz, mert végre nem napokkal korábban készült képeket láthatunk a legközelebbi szomszédos bolygóról. Az 50 másodpercenkénti frissülésen túl az "élőzés" kifejezése kissé pontatlan, mert

18 perc szükséges ahhoz, hogy a kép a Marsról a Földre érkezzen,

amelyből 17 percbe az telik, hogy a fény a Marsról a Földre jusson, a további egy percbe pedig az, hogy az adatok a földi kábeleken és szerveken keresztül futnak.

A szonda képeit rendszeresen feltöltik pár napos késéssel a Flickr megosztó portálra, de most a képre csak 18 percet kell majd várni este:

A VMC képeit egyébként néhány naponta mindenkinek elérhetővé teszik a Flickr felületén, de ide is több nappal korábban készült felvételek kerülnek fel: június 1-én például egy május 28-án készült kép a legfrissebb.

A kiemelt kép forrása: az ESA Filckr-oldala