2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Székesfehérvár: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Lehangolóan sokan élnek egyedül Magyarországon

BFM | 2023. szeptember 29. - 08:30
Lehangolóan sokan élnek egyedül Magyarországon

A KSH népszámlálási adatai szerint összesen 4 580 538 lakóhely volt Magyarországon 2022-ben. A legérdekesebb azonban az, hogy az országban az egyedül lakókból van a legtöbb. 

A lakóhelyek közül messze olyanokból volt a legtöbb, amik 1961 és 1980 között épültek, összesen több mint 1,4 millió. Második helyen az 1981-2000 között épültek következtek, több mint 900 ezer lakással, és végül az 1946-1960 között épültek, 466 ezerrel - írja a Telex.

A cikk szerint az egyedül lakókból van a legtöbb az országban: összesen több mint 1,4 millióan laknak egyedül Magyarországon.

Utána a legnépszerűbb felosztás a 3-5 személyes háztartás, amiből 1,3 millió van.

Az olyan háztartások száma, ahol egy ember lakik, majdnem a kétszeresére nőtt 2001 óta, amikor is csak 874 ezren éltek így. A számuk 2011-ben 1,2 millióra nőtt, most pedig 2022-re egészen pontosan 1 423 562-re.

De vajon milyen hátrányai lehetnek annak, ha valaki egyedül él?

Egy, a Frontiers in Psychiatry augusztusi számában megjelent tanulmány szerint az egyedül élés a depresszió magasabb kockázatával jár együtt.

Az elmúlt években maximális fokozatokat ért el a magányosság, a koronavírus-világjárvány következtében.

A kutatások megállapítása szerint a magány negatív fizikai és mentális egészségügyi eredményekkel jár, például a depresszió kockázati tényezője, növeli a fájdalomérzékenységet, és összefüggésbe hozták a korai halálozással.

John Cacioppo, a Chicagói Egyetem pszichológusa számos kutatást végzett a magányról, amely néhány igen meglepő módon veszélyezteti az egészséget - írta meg a Házipatika.

  • Talán a legmegdöbbentőbb felfedezése, amit a megkérdezett orvosok saját maguk erősítettek meg, hogy jobb vagy teljesebb orvosi ellátást nyújtanak azoknak a betegeknek, akiknek támogató családjuk van, és nincsenek társadalmilag elszigetelve.
  • Az egyedül élés növeli az öngyilkosság kockázatát mind a fiatalok, mind az időskorúak körében.
  • Aki magányos, erősebb stresszt észlel, ha ugyanazoknak a hatásoknak van kitéve, mint a nem magányosok.
  • A magányos emberek társadalmi interakciói nem olyan pozitívak, mint másoké, ezért az általuk kialakított kapcsolatok nem mentik meg őket a stressztől, ahogy a kapcsolatok általában képesek erre.
  • A magányosság növeli a szervezetben keringő stresszhormonok szintjét és a vérnyomást. Ugyanakkor rontja a keringési rendszer szabályozását, így a szívizom keményebben dolgozik, és az ereket károsítja a véráramlás turbulenciája.
  • A magány rontja az alvás minőségét és hatékonyságát is, így fizikailag és pszichésen is kevésbé regeneráló hatású. Aki magányos, éjszaka gyakrabban ébred fel, és kevesebb időt tölt az ágyban valóban alvással, mint azok, akik nem magányosak.
  • A magány - állítja Cacioppo - számos "lassan kibontakozó kórélettani folyamatot" indít el. A végeredmény az, hogy a magányosok magasabb szintű összegződő kopást és elhasználódást tapasztalnak magukon.

 A népszámlálás részletes adatairól IDE kattintva lehet többet részleteket találni.

Fotó: Pexels